Caipirinha, ▼ Drinki ▼

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Caipirinha¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯Jeden z najsłynniejszych drinków brazylijskich. Należy do 50 podstawowych drinkówmiędzynarodowej organizacji IBA, czyli International Beverage Association.Cachaça (wym. [ˌkaˈʃasɐ]) – bardzo popularny w Brazylii destylowany napój alkoholowyprodukowany z fermentowanego soku trzcinowego, z zawartością alkoholu na poziomie38 lub 68%, z dodatkiem sześciu gramów cukru na litr. Znany również jako aguardente iaguardiente, porównywany z wódką.Po destylacji cachaça może być butelkowana natychmiast, jednak lepsze gatunki poddajesię dojrzewaniu w drewnianych kadziach, nawet przez cały rok, co nadaje jej złocisty kolor.Kadzie wykonane są zazwyczaj z różnych gatunków drewna spotykanych w AmerycePołudniowej, często bardzo egzotycznych dla mieszkańców Europy, jaknp. fernambuk, jatoba, migdałowiec, tabeuia i guanandi.Cachaça smakuje podobnie do rumu i tequili, ale ma lekki posmak owocowy i jest bardziejwytrawna i cierpka w smaku. W ciągu roku produkuje się 1,3 miliarda litrów tego napoju,z czego 1% jest eksportowany (głównie do Niemiec). Producenci cachaçy to między innymiCanario i Pitu.Alkohol ten jest podstawowym składnikiem najbardziej popularnego brazylijskiego drinka onazwie Caipirinha.Składniki:50 ml Cacacha½ limonki2 łyżeczki cukru ( może być trzcinowy )Przyrządzenie:Do szklanki typu old-fassioned wrzucamy pokrojoną w ćwiartki limonkę. Zasypujemy ją2 łyżeczkami cukru. Wszystko delikatnie rozgniatamy za pomocą muddlera.Następnym krokiem jest wrzucenie kilku kostek lodu oraz zalanie całości naszą Cacacha. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • natro.keep.pl
  • Copyright 2016 Lisbeth Salander nienawidzi mężczyzn, którzy nienawidzą kobiet.
    Design: Solitaire