Całuski z konfiturą, Ciasta i słodkości, Ciasta i desery
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
Całuski z konfiturą
stopień trudności:
czas przygotowania: 00:50
ilość porcji: 4
autor: Tesco
Składniki:
3 szkl. mÄ…ki
1 Å‚yÅœeczka sody oczyszczonej
2 jaja
1 szkl. cukru
1 szkl. miodu
1 Å‚yÅœeczka przyprawy do piernika
margaryna do wysmarowania blachy
2 Å‚yÅœki margaryny do maczania rÄ…k
1/2 szkl. konfitury
przyprawy: sól
Sposób przyrządzania:
Mąkę wymieszaj z sodą. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. W rondelku podgrzej miód z
przyprawą do piernika, ostudź i wlej do jaj. Do masy powoli przez sitko wsypuj mąkę
wymieszaną z sodą i starannie ucieraj. Ciasto przełóŜ na stolnicę i dobrze wyrób rękami. Podziel
na kilka części i z kaŜdej wytocz wałeczek, który następnie potnij na 3 cm kawałki.
Do garnuszka włóŜ margarynę i stop ją na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Maczając palce
w roztopionym tłuszczu, wyrabiaj z kaŜdego kawałka ciasta kuleczkę. Następnie spłaszcz ją
nieznacznie i ułóŜ w odstępach na blasze wysmarowanej margaryną.
Ciasteczka piecz ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu
przestudzone całuski złóŜ dnem po dwa i przełóŜ ulubioną konfiturą, tak jak markizy. Posyp z
wierzchu cukrem pudrem.
Ciasteczka moŜesz przekładać takŜe czekoladą lub podawać bez Ŝadnego nadzienia. Ciasteczka
smakują najbardziej, kiedy upiecze się je parę dni wcześniej i przechowa w zamkniętym
opakowaniu.
1 z 1
2011-02-28 09:03
[ Pobierz całość w formacie PDF ]