Caponata, DOM - CZŁOWIEK I JEGO OTOCZENIE
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Caponata
Składniki:
oliwa z oliwek
1 bakłażan
2 cebule
3 łodygi selera naciowego
szklanka pomidorów z puszki, bez skórek
1 czerwona papryka
15 zielonych oliwek
20 kaparów
2 łyżki octu winnego
1 łyżka miodu
sól
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Umyj bakłażan i przekrój na pół. Posiekaj w kawałki grubości ok. 1 cm. Cebulę pokrój w plasterki.
Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i posiekaj w małe kawałki. Seler umyj i pokrój w dość grube
plastry. Pomidory zmiksuj.
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek włóż pokrojony bakłażan i smaż na małym ogniu około
10 minut. Zdejmij z patelni i na ten sam tłuszczu podsmaż cebulę. Dodaj paprykę i seler i smaż aż
będą miękkie. Dodaj zmiksowane pomidory i podgrzewaj razem ok. 13-15 minut, aż sos zgęstnieje.
Dodaj oliwki, kapary i winny ocet. Całość gotuj ok. 5 minut, a potem wrzuć bakłażany, dopraw do
smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Po 5 minutach dodaj łyżkę miodu, jeszcze raz
zamieszaj potrawę i podawaj natychmiast.
Smacznego życzy redakcja
Polecamy książki:
[ Pobierz całość w formacie PDF ]